Zdrowa żywność Maszewo
Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich byłaby polska kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie właśnie dlatego, że osiągnięte w terminie warzywa można ukisić i dzięki temu kosztować je poprzez wszystek rok. To również pyszny, jedyny w prostym sposobie zapach i znacznie dobrych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Goleniów
Co takiego wyjątkowego istnieje w kiszonkach?
Jak jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Zatem one zakładają cukry w artykułach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez system. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który płaci za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z zmianie stymulują układ odpornościowy, ale nie tylko. Jeszcze więcej słychać ogłoszeń o połączeniu jelit z mózgiem, co robi, że dobre bakterie w jelitach pamiętają również pomysł na bliskie zdrowie psychiczne! Nie o więc lekceważyć tej specjalnej mikroflory, i nawet powinien ją nabyć pod opiekę, planując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co daleko, kiszonki zawierają dużo witaminy C niż warzywa w formie surowej. I zatem wielki przeciwutleniacz, który ułatwia przedłużeniu młodości zaś w ogóle zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – część z nich stanowić że teraz wiesz, jednak czy obiły Ci się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ten słowiański rarytas i odnajdziesz w współczesnym artykule. Więc do działania!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i leczysz zewnętrzne liście i głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dodać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu minutach możesz szybko ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To świetnie. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zanurzone w swoich sokach. Inaczej będzie posiadać dostęp do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go i dodatkowo ubij kapustę. Zabieg obecny będziesz przekazywać nawet do 2 tygodni, do czasu, aż zejdzie gaz. I więc będzie oznaczało, że kapusta kiszona jest już gotowa. Na bok daj ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki włóż w słoikach, koniecznie ciasno, u siebie. Do każdego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra zagotowanej wody i łyżkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na pewien słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i szybko go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zagłębione w pełni. Noś je poprzez pół doby pod kocem. Potem odstaw do złego i spokojnego miejsca, np. piwnicy. Po paru dniach będziesz korzystać ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w pełni.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego to zaś ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie strony, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kubku z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dodaj do słoika wraz z niewielu łyżkami wyciągu z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak by w całości zanurzyły się w zalewie. Słoik zawrzyj na klamrę. Kiś właśnie przez tydzień w czystym pomieszczeniu. A toż żeby istniałoby na tyle! Smacznego!
Sklep z Własnymi produktami
Artykuł został dokonany przez polskie sklepy oferujący Własne materiały z dostawą do domu w Niemczech.