Badanie poziomu cukru we krwi – na czym wierzy a kiedy warto je dokonać?

No Comments
Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?

Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i gdy o je dokonać? Badanie poziomu glukozy we krwi to niepowtarzalne z głównych badań diagnostycznych. Kupi ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, i dobrze je leczyć. Dowiedz się, kiedy udać się na pytanie, a więcej która istnieje podstawa poziomu cukru na czczo i po jedzeniu.

Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i gdy o je dokonać?

Kiedy zbadać poziom glukozy?

Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Przylegają do nich:

osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.

Kto powinien prowadzić badanie poziomu glukozy? Każdy rozsądny człowiek – raz w roku (szczególnie kobiety po 45. roku życia), osoby w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w celu wykrycia cukrzycy ciążowej), a też postaci z linie zwiększonego ryzyka, m.in.:

chcące na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po ukończonej cukrzycy ciążowej,
u których żyje podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Kiedy się przygotować do badania poziomu cukru?

Badanie poziomu glukozy produkuje się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej wybrać się na nie przed śniadaniem i wrócić z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, który stanowi stosowany i redukowany podczas każdej formy ruchu, wynik badania może dlatego zaprezentować się zaniżony. Dobę przed testem warto i unikać tłustych posiłków i przetworzonych przekąsek.

Jak prowadzi badanie?

Badanie poziomu glukozy polega na uzyskaniu próbki krwi z żyły łokciowej lub opuszki palca. Można dokonać również test obciążenia glukozą, który polega na sprawdzeniu poziomu cukru we krwi na czczo, a potem po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm jest prawidłowo, po upływie ostatniego sezonu poziom cukru wraca do normy. Skoro nie, jest to sygnał do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.

Norma cukru na czczo (u kobiet młodych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)

Norma cukru po jedzeniu (u kobiet młodych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)

Dlaczego poziom cukru jest po zjedzeniu posiłku?

Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji jedzie do rozwiązania insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina płaci za transport glukozy z farby do tkanek – wnika ona do ich wnętrza, a jej nadmiar magazynowany jest w wątrobie. Norma cukru po życiu jest więc odmienna od jego stylu na czczo. Gdy glukozy we krwi jest zbyt mało, dochodzi do tzw. hipoglikemii, której obrazami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może sprawić nawet do śpiączki.

Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy stwierdzić objawy hiperglikemii. Przylegają do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i zmniejszona ostrość widzenia. W ten środek organizm informuje o zbyt wysokim poziomie glukozy, którą próbuje wydalić. Nagły, przedłużający się stan hiperglikemii może powodować niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu albo nawet śpiączką.

 

zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?

0 0 votes
Article Rating
Categories: Bez kategorii Tags: Tagi: , ,
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments